2008. október 31., péntek

puky árpád

Ősbemutatón Az újjászületett város

Faragó Zoltán 2008. szeptember. 22., 16:11
Gyöngyös

A Kultúrházak Éjjel-Nappal programsorozat keretein belül vetítették le először Gyöngyösön a város legendás polgármesteréről, dr. Puky Árpádról szóló 55 perces dokumentumfilmet.
- A film először foglalja egybe mindazokat a mozgóképes vagy fotóemlékeket, amelyek ugyan évtizedek óta megtalálhatóak voltak a városi könyvtár helytörténeti gyűjteményében, vagy a Mátra Múzeum berkein belül, ám eddig nem voltak - példának okáért egy szakkönyv tömörségéhez képest - ennyire könnyen emészthető formában összegyűjtve. A film először tesz kísérletet dr. Puky Árpád életművének, és a város életében a XX. század első felében játszott kulcsszerepének bemutatására. Az 1917-es tűzvész utáni helyreállítás, a mátrai turizmus és idegenforgalom beindulása, a 20-as, 30-as évek gazdasági fellendülése mind-mind megörökítésre került a korabeli filmkockákon, már csak kuriózumként, korrajzként is érdemes megtekinteni a filmet - mondta el a film rendezője, Kiss Balázs.
A két év alatt leforgatott produkció szakmai-történészi munkája dr. Horváth László és Báryné dr. Gál Edit érdeme. Az alkotás a Gyöngyösi Városi Televízió munkatársainak közreműködésében, a városi önkormányzat támogatásával készült el, s a televízió is hamarosan műsorára tűzi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése